• MiR

Intervju med Akiko “Keex” Matsuura

Uppdaterat: 23 apr. 2021

Akiko “Keex” Matsuura är en musiker och sångerska från japan som lever i London.


Keex & Archie Dj's


Namn:

Akiko Keex Comanechi Social media: www.instagram.com/exceedinglygoodkeex Beskriv din konstutövning och din familjedynamik: Jag är musiker och ensamstående mamma till min son Archie 7 år. Kan du berätta om din musik och höjdpunkter som artist hittills? Vid ett tillfälle hade jag fem band som jonglerade samtidigt, Comanechi (Drums / Vocal / Guitar), PRE (Vocal), Drum Eyes (Drums), Sperm Javelin (Guitar / Vocal) och The Big Pink (Drums / Backing Vocal) ). Alla band jag var i har sina höjdpunkter. Sperm Javelin var mitt solo experimentella bullerprojekt. När jag turnerade som Sperm Javelin i Japan bad jag en av mina vänner i Osaka, där jag växte upp, att låna mig sin gitarr för turnén. På den sista utställningen fick jag en burk hårspray och en tändare och satte eld på hans gitarr på scenen. Det var första och sista gången jag satte eld på en gitarr. Jag kände bara att jag gjorde det. Sperm Javelin var alltid improviserat. Min vän som lånade ut sin gitarr såg showen och han hade ingen aning om att det skulle hända. Efter showen twittrade han på sin Twitter, ”Jag lånade ut min Fender Jaguar till Akiko, och hon satte eld på den på scenen! Min gitarr hade inga repor och var i perfekt skick innan, men den kom tillbaka helt sliten. Ändå insåg jag att jag var överskyddande med min dyrbara gitarr. Gitarren ser cool ut nu. Jag är hedrad över att hon använde det som det borde vara. ” Han tackade mig för det.


Comanechi, Gossip Tour

Med Comanechi blev jag utsparkad från lanseringen av vår singel av tre säkerhetsvakter före showen, tydligen var jag full och oförskämd. Klubbpromotorn var tvungen att släppa in mig igen så att jag kunde spela min spelning. Vi missade också vårt flyg för att stödja Yeah Yeah Yeahs turné i Europa. Vi lyckades boka en annan flygning till en annan flygplats. Vi anlände precis i tid för att spela vår uppsättning. Det dumma var att vi var i rätt tid vid den första flygplatsen. Men när vi var vid porten såg vi en skylt med en pil som förde oss att gå längre. Porten stängde om 5 minuter, så vi sprang. Femton minuter senare kom vi äntligen till vår grind, men den var stängd. Det var den exakta platsen där vi hittade skylten. Vi sprang i en cirkel och kom tillbaka dit vi började. Med The Big Pink finns det så många höjdpunkter från turné. Strokes-gitarristen hällde JD i mitt glas på deras efterfest, gick in i Lady Gaga i VIP-området eller berättade för J Mascis från Dinosaur Jr. att jag var hans älskling? Nej. Höjdpunkten för mig var att spela framför min familj på en av Japans största festivaler, Summer Sonic i Osaka. De kom alla, inklusive min äldsta moster, som då var 85 år gammal. Mina föräldrar, min bror, en annan moster och kusiner kom alla. Jag kunde se dem långt ifrån scenen vajade åt mig och lyssnade på det höga ljudet av rockmusik som de vanligtvis aldrig lyssnade på. Medan vi fortfarande var i Osaka tog jag mina bandmedlemmar till min lokala bar. Förbokade det och ordnade för en professionell bondage kille att komma till baren för att binda oss. Jag såg vackra bilder på väggen i baren, så jag frågade barchefen vem fotografen var. Vi lyckades ringa fotografen för att ta bilder av oss när vi fick träldom. Det var som vid 4 på morgonen. Men fotografen svarade ändå i sin telefon och kom och tog bilder av oss! Vi fick våra bilder utvecklade, skickades till London. Fotografierna var väldigt vackra och konstnärligt utförda. Så jag publicerade några av bilderna på min blogg.

Jag visste inte att mina föräldrar läste den och fick ett mejl från min mamma. Hon var upprörd och sa att jag skulle ta ner bilderna. Med PRE, återigen så många höjdpunkter, men jag antar att inspelning av ett av våra album med den legendariska Steve Albini, som spelade in Nirvanas album var en av höjdpunkterna. Vi hade skivbolag i USA. Så vi brukade turnera i Amerika mer än något annat land. Och vi brukade sova i slumpmässiga människors hus som kom för att se våra shower. En plats där vi bodde var ett gammalt spökhus där fem universitetsstudenter tagit i besittning (squatters). Huset var så stort och utsidan såg ut som Vita huset. Men insidan var täckt med graffiti. Det hade ett bibliotek vid korridoren, och källaren hade en övergiven tortyrkammare. Vindsrummet hemsöktes av en tjej som brukade bo i huset. Hennes pappa brukade låsa henne där inne som straff. Ibland öppnades och stängdes dörren även när alla fönster stängdes. Det var så spöklikt att jag inte kunde sova den natten. Jag har fortfarande en bra relation med alla bandmedlemmar. De är mina skatter. När du ser tillbaka på din karriär, vad saknar du mest? Vänner och musiker jag spelade med när jag åkte på turné i Storbritannien, Kanada, New York, LA, Japan och Europa. Jag saknar bara att träffas och vare med dem i livet som är nu. Vad är din musikaliska bakgrund? Jag började lära mig piano när jag var sex år gammal och jag ville också lära mig att trumma, men det fanns inte en musikskola i mitt område med en trumklass från den tidiga åldern. Jag fick vänta tills jag blev tio. Kan du beskriva ett ögonblick eller ett arbete eller inspiration som du tycker var en vändpunkt i ditt liv? När jag var sex år såg jag en japansk tv-dramaserie som heter "Hästsvans kommer inte att se tillbaka". Huvudpersonen hade en hästsvans. Hon var en trummis i ett rockband, och alla andra medlemmar var pojkar. Att titta på flickan som svände på trummor gav mig en direkt påverkan och stort inflytande. Sedan dess var allt jag ville vara när jag växte upp en trummis i ett rockband vilket var precis det jag blev. Kan du berätta lite om din barndom i Japan och dina relationer med din familj? Mina föräldrar hade en restaurang och vi bodde på övervåningen. Mina föräldrar arbetade alltid till sent på kvällen och lämnade min bror och jag ensamma på övervåningen. Han är sju år äldre än jag, så han brukade gå ut och hänga med sina vänner. Jag lämnades ofta ensam. Jag kommer ihåg att jag brukade göra några teckningar eller göra origami och väntade på att mina föräldrar skulle bli klara med arbetet så att jag kunde visa vad jag gjort till dem. När jag fyllde tolv år började jag arbeta i restaurangen, diska, rensa borden och ta emot beställningar. Jag kunde laga allt från menyn när jag var sexton. Genom denna upplevelse och se mina föräldrar jobba hela dagen och natten har jag lärt mig hur svårt det är att driva en restaurang. Jag började lära mig amerikansk och brittisk rockmusik när jag var tonåring. Jag ville göra ett band och bli trummis. Så jag bestämde mig för att studera konst, gå på universitet i England. Min främsta anledning till att åka utomlands var ändå att starta ett band och bli världsberömd. Trots att ingen av vår familj var involverad i konst- och musikfältet var mina föräldrar alltid medvetna om min passion och kärlek för konst och musik, så de släppte iväg mig till England när jag var 18. Mina relationer med min familj nu är desamma som när jag växte upp i Japan. Mina föräldrar arbetade i restaurangen även på helgen. Många familjer hade denna inställning. Det fanns inget annat val för den generationen vilket jag är ledsen att säga. Jag är säker på att mina föräldrar också ångrar det, men vi fick inte spendera tid på att göra saker så mycket som vi ville förutom att arbeta i restaurangen. Jag har fortfarande ett problem att öppet tala om svårigheter som jag upplever i livet med mina föräldrar. Vi fick inte riktigt bygga en anknytning när jag växte upp. Jag ser till att bygga ett speciellt band med min son Archie medan han växer upp. När han går igenom svåra tider i sitt liv vill jag vara där för honom. Jag vill att han ska känna sig bekväm att prata med mig om något öppet genom alla åldrar. Vad är din berättelse om att bli mamma: Från min tonåring till vuxen ålder var allt jag brydde mig om att vara en framgångsrik artist och uttrycka mig genom musik. Så jag var inte helt beredd att bli mamma. Jag bodde i en fraktcontainer när jag blev gravid, som jag hade omvandlat till ett studioutrymme nere vid järnvägsspåret. Jag flyttade till ett hostel för hemlösa när jag var gravid i sju månader och bodde där tills Archie var elva månader gammal. Jag var där i ett år och inga besökare var tillåtna. Jag kände som att jag satt i fängelse. Det var den lägsta punkten i mitt liv. Och samtidigt gå igenom smärtan från separationen med Archies far. Jag var så deprimerad. Allt jag kunde säga är att jag överlevde. Hur har pandemin förändrat ditt liv? Jag antar att det är ungefär detsamma med alla mammor med ett litet barn. Men skillnaden är att jag är ensamstående mamma. Archies far bor i Amerika. Han har inte kunnat besöka oss på mer än ett år nu på grund av pandemin. Vi vet fortfarande inte när Archie kommer att kunna se sin far i verkliga livet ännu. Jag och Archies far har nu ett vänskapligt förhållande. Även om han inte är i närheten, uppskattar han hur jag fostrar vårt barn. Vi har samma syn på föräldraskap som är bra. Men ja, min vardag med Archie särskilt under lockdown var hemundervisning ovanpå allt annat så smärtsamt jobbigt. Att ta oss upp på morgonen, äta frukost och logga in på Google-klassrummet så att Archie kan delta och registrera sig klockan 9. Det fanns skriv-, matematik- och läsläxor som laddades upp varje morgon varje morgon för att vara färdiga senast 12. Och en online-telefonlektion att delta online med sin lärare och klassen däremellan. Archie ville inte sitta ner och vägrade att lyssna på mig när jag sa till honom att slutföra sitt arbete.


Archie

Trots att han bara är sex år gammal, tyckte jag det var svårt och tidskrävande att lära honom akademiskt eftersom engelska inte är mitt första språk. Adjektiv, substantiv, verb, likheter, paragraf, adverbial, WTF?!?! Efter jag tillbringade hela morgonen med undervisningen var jag tvungen att göra lite lunch snabbt till oss och hinna äta den i tid till eftermiddagens läxa. Eftersom vi var fast i lockdown hade vi inte möjlighet att gå ut och springa av oss när det var paus, så vi missade att gå ut om vi höll oss till skolans schema. Under vintern när det blir mörkt klockan 16 var jag ofta tvungen att låta Archie skippa eftermiddagskurserna för att ta en lång paus ute. Men det var inte någon att umgås med, bara vi två nästan varje dag. Under vintern även om det var soligt var det så kallt ute fortfarande så det fanns ingenstans att gå. Efter att ha tagit Archie till parken åker vi tillsammans till en stormarknad på väg hem. Jag bär min och Archies cykel tre trappor och min ryggsäck full av mat. Jag är redan slut när vi kommer tillbaka från kylan och vi är hungriga. Men det finns ingen tid för mig att sitta ner. Jag måste börja förbereda middagen. Det finns ingen att ge Archie uppmärksamhet medan jag lagar mat. Han spelar vanligtvis sitt favoritspel på sin surfplatta eller tittar på TV medan han väntar på sin middag, vilket han verkar nöjd med. Efter varje måltid jag lagar finns det uppenbarligen högar med tvätt för mig att göra och det är överväldigande. Huset är fortfarande rörigt efter hemundervisning. Jag behöver fortfarande bada Archie. De leriga kläderna och skorna måste rengöras innan min dag slutar. Vid den tiden på dagen kände jag mig helt utmattad och otroligt ensam. Jag är frustrerad över att göra allt detta själv varje dag, utan någon vuxen att prata med. Sedan är det bara att upprepa samma sak dagen efter igen! Vissa människor kanske tänker, ”Min partner hjälper mig inte riktigt med vårt barn / våra barn. Jag har mer tvätt att göra för att jag har deras också, och jag behöver lite tid ensam. ” Ja, jag förstår vad du säger. Men om din partner är hemma på natten, är det fortfarande någon där om något händer. Om han hjälper dig att bära något tungt är han användbar. Om han någonsin lyssnar på dig som klagar är det bra! Om din partner är missbrukare, sociopat eller kriminell, är det bättre att du är ensamstående mor. Ingen vill någonsin bli ensamstående om det inte finns något annat val. "Men tänk om du inte älskar din partner längre eller inte älskar varandra längre?" Jag vet inte.. Så ja, jag tyckte att det var mycket tufft mentalt och även fysiskt under pandemin. Det betonade att jag är ensamstående mamma som inte bor i mitt eget land utan att ha någon från min sida från familjen att stöttas av. Så mycket som jag försökte vara positiv och att göra mer DIY och kreativa saker, jag blev så överväldigad av allt att jag blev helt utbränd. Jag kände mig så omotiverad att jag inte ens visste vad jag tyckte om att äta eller laga mat, även om jag var hungrig. Jag gick på ett överlevnadsläge där jag var tvungen att stänga av mina känslor, jag var bara tvungen att leva igenom denna period. Jag är den enda närvaron av mitt barn och ingen kommer någonsin hem för oss. En dag var jag så sjuk att jag inte ens kunde ta upp en tandborste. Men jag var fortfarande tvungen att laga mat och göra allt annat för Archie, var fortfarande tvungen att fortsätta. Jag pratade om detta med min vän häromdagen, som också är ensamstående mor och har en tvåårig dotter. Hon sa till mig att "så mycket som en kan förstå hur svårt det är att vara ensamstående mamma, tills du blir en kommer du aldrig att förstå hur svårt det är". Så jag vet inte hur på djupet jag ska prata om dessa saker? Men ja, oavsett om du valde att vara ensamstående mor eller inte, att uppfostra ett barn (barn) är inte ett jobb som är avsett för en person. Så det har varit extremt tufft och ensamt för mig. Hur slappnar du av och hur får du din kraft: Jag ger mig lite lugn, tid och utrymme. Jag sover gott, spenderar tid ute i solen och äter utsökt mat. Tittar på Archie leende, stirrar på hans sovande ansikte och gosar med honom. Jag gillar att omge mig med människor med positiv energi. Jag menar inte, umgås inte med människor som är deprimerade. Vissa människor är deprimerade men har positiv energi eller ett varmt hjärta, så var stödjande när du känner dig svag och nere. Det jag säger är att inte omge dig med människor som är rent giftiga för dig. Hur får du ett kreativt utlopp: Jag blir inspirerad av att se andra kreativa människor göra vad de gör. Jag tillämpar detta i mitt dagliga liv genom att laga mat, måla, sticka, göra mina egna skönhetsprodukter och ansiktsmasker. Jag har lärt mig så mycket av att odla mina grönsaker de senaste två åren. Jag odlar gurka, chili, tomat, basilika, shiso, potatis, edamamebönor på min balkong. Det är inte lätt att odla grönsaker som tomatplantor. Jag tillbringade fem månader på att odla och ta hand om dem, och en del slogs ner en blåsig dag innan jag skördade. Och jag var förkrossad. Att odla egna grönsaker tar tid. Att göra dina egna unika saker tar tid, men det får dig att känna dig stolt över dig själv och leder till andra kreativa saker.
Hur främjar du kreativitet hos ditt barn? Min vän Simon Milner (Is Tropical) lär honom gitarr. För närvarande har det inte funnits några lektioner på grund av lockdown. Så jag hjälper Archie att öva. Archie började strax efter att han fyllt sex. Inom tre månader efter veckolektioner har han lärt sig de flesta huvudackorden och börjat spela olika låtar. Vi har inte ett stort utrymme eller ljudisolerat utrymme för att lära honom piano eller trummor hemma, så jag trodde att det skulle vara perfekt att starta på gitarr. Hans far, farfar, mostrar och många av Archies fars familj är musikaliska. De tar alltid en gitarr och sjunger för honom. Så det var naturligt för honom att börja med det, och han tycker om att lära sig gitarr och sjunga med. Vilka är dina planer för ditt kreativa arbete? The Big Pink bad mig att vara tillbaka i bandet. Jag var trummisen i The Big Pink på det första albumet, och jag är nu tillbaka på det tredje albumet. Så att komma tillbaka i en studio är något jag ser fram emot. Ett par nya singlar och ett album är på väg. Jag designer också bandvarorna, engagerar mig i singel- / skivomslagen etc. Vad ser du fram emot mest: Att känna mig lyckligare och att känna mig mer balanserad. Jag ser fram emot att se Archie växa upp. Och kanske träffa en man från mina drömmar en dag (äntligen). Vilket råd skulle du ge till artister / kreativa som går in i moderskap: Under mina första fem år av moderskap fick jag en kreativ blockering. Och jag har det fortfarande lite, jag började tvivla på mig själv att jag aldrig var en riktig konstnär. Jag började oroa mig för att jag kanske aldrig kommer tillbaka till passionen jag kände för musik. Archie är min prioritet i mitt liv nu. Ändå skulle jag råda dig att inte oroa dig om du någonsin känner att jag kände när du går in i moderskapet. Det kan ta ett halvt decennium eller längre, men det kommer att finnas en tid då du tror att du är redo att gå tillbaka för att utforska din karriär eller göra något kreativt för dig själv igen. Du kommer förmodligen att känna att du har förlorat din identitet under den första perioden av moderskapet. Det är svårt att jonglera både att vara mamma till småbarn och att vara produktiv med din konst. Du kommer att bli frustrerad, men skynda dig inte in i det. Vänta tills du känner att du är redo. Ibland måste du ha tålamod. Lita på din intuition. Sanna vänner kommer att förbli vänner för dig när du är redo att umgås igen. Du kanske känner att du har tappat kontakten med dem eftersom du är för upptagen av din nuvarande omständighet. Jag håller fortfarande på att leta efter mig själv för att komma längre i min karriär. Men tro på dig själv det är aldrig för sent så länge du inte ger upp. Som vad som just hände med mig när min Robbie från mitt gamla band The Big Pink kontaktade mig för att vara tillbaka i bandet. Helt medveten om att jag var ensamstående mor till en sex år gammal pojke. Han kunde ha hittat någon annan som kunde vara mer flexibel och tillgänglig för honom, men han valde mig ändå, så jag var som:

”Fan ja! Vi kommer att hitta ett sätt att turnera på och vi kommer att få det att fungera. ”

Vi började öva under Archies skoltid mellan andra och tredje lockdown när skolorna var öppna. Robbie körde från West London till min lokala repetitionsstudio här i East London för att förenkla det. Jag mår bra i mig själv när jag behövs. Jag är tillbaka till min kärna, där min sanna kärlek och passion är att vara mamma och konstnär.

Comanechi


Comanechi, Bo Ningen Tour

288 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla