• MiR

Intervju med Astrid Gillenius

Uppdaterat: 6 maj 2021


Ingrid och jag

Namn:

Astrid Gillenius

Online närvaro:

website: astrid@gillenia.eu

instagram: astridver

Beskriv din konstutövning och din familjedynamik: Jag är en skulptör och en mor till två barn, nästan två och 3,5 år gamla. Den mänskliga figuren är alltid närvarande i mitt arbete på ett eller annat sätt. Jag har min studio hemma just nu och jag arbetar i lera och gjuter i brons, gips, harts eller något annat material som jag tycker är intressant. Jag älskar att skära i granit och vill spendera mer tid på att göra det. Har du några kommande evenemang eller planer som du kan dela: Jag kommer snart att installera en offentlig skulptur i brons och granit i Henån, Orust. Och kommer att visa lite av mitt arbete på KKV GBG, Sockerbruket med MIR snart, jag är glad över det! (10 och 11 april i MiRs residensateljé) Berätta lite mer om hur du utvecklade din teknik? Jag har lärt mig att skulptera människokroppen på ett mycket klassiskt sätt i Florens, Italien. Och utvecklade min kunskap om olika material och gjutningstekniker medan jag arbetade som assistent för flera konstnärer i Italien och NYC. Och även medan jag samarbetade med ett bronsgjuteri i Florens. Jag gjuter fortfarande några verk i det gjuteriet. Jag kommer från västkusten i Sverige och älskar graniten formad av isen där uppe, så jag tog en lektion på KKV-B för att lära mig grunderna. Jag älskar att bara gå runt och titta på granitblocken och från deras former utvecklar jag mina idéer och börjar framställa dem. Jag leker med olika sätt att kommunicera känslor och sinnestillstånd genom kroppen. Att interagera och använda din egen kropp med mina skulpturer är något jag tycker är särskilt spännande och givande eftersom det ofta får människor att engagera sig med skulpturerna på ett lekfullt sätt. Du är baserad: Stora Askerön mellan Orust och Tjörn, en timme norr om Göteborg.

Har du bott eller studerat någon annanstans:

Jag har studerat i Italien, där jag fortsatte att bo i många år innan jag flyttade till London. Där frilansande jag som skulptör för Madame Tussauds i några år. Jag träffade min partner där och strax innan vi fick vårt första barn flyttade vi till västkusten i Sverige.

Har din plats påverkat dig, din konstutövning, ditt perspektiv och ditt nätverk:

Jag tycker att det är svårt att känna mig hemma här, i ett land som faktiskt är mitt eget land. Det kan bero på att jag fick min utbildning utomlands och att de flesta av mina konstnärsvänner och mitt nätverk är utomlands. Roligt nog kände jag mig mer hemma i London än när jag flyttade tillbaka till Sverige!

Att bo på en liten ö på västkusten får mig att umgås med naturen mer än människor, och jag tror att naturen kommer in i mitt arbete mer och mer. Jag saknar livet och människorna i en storstad, det är väldigt stimulerande, men jag tror att frånvaron av det har fått mig att skapa mer. Vad är din berättelse om att bli mamma och har din inställning och metoder förändrats sedan du blev förälder: Att bli mamma har varit lite av en identitetskris för mig och jag har ständigt letat efter snabbare metoder för att arbeta eftersom jag har mindre tid och energi för mitt arbete nu. Att skapa skulpturer eller skisser i järn-nät är ett nytt sätt att arbeta för mig som jag just har upptäckt. Men jag kommer alltid tillbaka till att arbeta i lera och jag tror att jag bara måste erkänna att jag älskar det! Jag har också förstått att tiden för mig själv och tillräckligt med vila och sömn är nödvändiga för familjelivet och för att skapa mitt arbete. Hur mycket tid i veckan spenderar du på att arbeta / tänka / planera: Det beror på perioden. Under en bra period när jag bara kan arbeta med egna projekt spenderar jag fyra till fem timmar med att skulptera. Och jag tror att jag spenderar ungefär en timme med admin varje dag och borde nog dra nytta av att spendera mer tid på att planera!

Jag tänker vanligtvis när jag arbetar på mina skulpturer eller när jag är ute och går. Jag måste springa eller gå varje dag för att rensa huvudet, få idéer eller lösa problem.

Vad var dina framtidsplaner för ditt kreativa arbete och hur fungerade dessa planer: Jag hade en idé om att kunna utveckla mitt eget arbete mycket under min mammaledighet men det gick inte som jag trodde. Det blev mig mycket tröttare och jag hade svårt att ändra mitt fokus och min energi från barnet till mitt arbete. Att gå från babybubblan till en annan bubbla kändes nästan omöjligt och mitt huvud kändes bara som tuggummi. Kan du beskriva ett ögonblick eller ett konstverk som du tycker var en vändpunkt i din karriär? Jag tror att det att bli mamma har varit en vändpunkt för mig eftersom det tvingade mig att fatta ett beslut om hur viktig skulptur är för mig. Jag har jobbat mycket för andra människor på många olika platser, varit mycket flexibel med tid och plats och gjort mitt eget arbete på sidan. Som mamma kan jag inte jobba så jag bestämde mig för att verkligen försöka lägga mer energi på att utveckla mitt eget arbete och min egen karriär. Är du en del av en konstnärsnätverk: Ja, Konstnärscentrum väst, KKV-B och nu också MIR!

Kan du se dig själv som en mentor för en annan konstnär: Jag skulle gärna försöka. Men jag vet inte om jag skulle vara bra men hade gärna velat följa en annan konstnär och diskutera deras arbete och kanske deras liv. Hur är din upplevelse med representationen på kvinnliga konstnärer som kombinerar moderskap inom konstvärlden / din gemenskap: Många av mina kvinnliga artistvänner verkar göra mindre arbete än mina manliga konstnärsvänner när de får barn.


Mamma och barnHar du dagliga rutiner eller ritualer som hjälper dig att komma in i arbetsläge: Om det känns svårt att gå direkt in i studion går jag först eller springer först. Musik hjälper mig vanligtvis att komma in i arbetsfokus i min studio. Hur slappnar du av / var / hur får du din kraft: Jag gillar att promenera eller springa i skogen eller någonstans vid vattnet. Jag hittar vanligtvis mina hemliga små platser där jag kan stanna ett ögonblick. Jag får också energi av att gå på utställningar, träffa vänner eller läsa bra böcker. Var är din studio, var har du ett privat utrymme för att reflektera och utveckla och genomföra idéer: Jag har min ateljé där jag bor just nu. (Hur) Har pandemin förändrat din konstnärsutövning: Jag har varit i min studio mer sedan resor till utställningar och vänner längre bort har varit svårare eller omöjligt att göra. Vem diskuterar du dina idéer och framtida projekt med: Mest med mig själv! Ibland lite med min partner, min mamma eller mina vänner.

Har du någon som inspirerar din konstutövning eller reflekterar idéer med: Inte riktigt, ibland får jag det från vänner, men att inte vara nära dem har gjort det svårare. Vad känns mest positivt angående din framtid: Att ha tid att skapa nytt arbete och träffa människor i verkliga livet som jag kan diskutera projekt och idéer med! Vilket råd skulle du ge till nya artister som går in i moderskap: Sov först! Och stressa inte med att få jobbet gjort men försök att få lite tid åt dig själv varje dag. Vad vill du ta med till bordet inom din konstgemenskap / Saknar du några diskussioner, teman etc: Hur du håller dig inspirerad och kreativ och hur du skapar plats för dig själv och ditt arbete.


Mod

Brons


18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla