• MiR

Intervju med Lilly CreightmoreTriptyque Polaroid

Fotot av Natasja Fourie -Tangier 2018


Namn: Lilly Creightmore Online närvaro:

webbsida: www.lillycreightmore.com

Instagram: @lilly_creightmore & @tripthelightstudio Beskriv din konstutövning och din familjedynamik: Jag är mamma till en vacker 10-årig själ som heter Elliot och jag har mest varit aktuell som fotograf i över ett decennium. Men även som filmskapare som sakta har inkuberat en experimentell musikdokumentär som heter TRIP, som förhoppningsvis är släpptes senare i år. Jag har också varit känd för att skriva, designa hattar och som DJ. Under hela pandemin har jag också riktat min uppmärksamhet mot nya betesmarker; framförande och musik. Har också skaffat mig en nyvunnen besatthet med metall- och smyckedesign. Har du några kommande evenemang eller planer som du kan dela:

Jag har mitt andra fotozine, 'Jag tror att jag är kär, förmodligen bara hungrig' som kommer ut de närmaste veckorna. Du kanske även kommer höra mig göra något buller snart i orättfärdighetens hål i Berlin. Och alla saker går vägen kommer mina 13 år i debutfilmen TRIP att ha premiär på en brittisk filmfestival senare i år. Jag har jobbat med det sedan 2008. Ändå antar jag att projektet verkligen skapades i mina tonåren i början av 2000-talet, en tid då riktig rock n roll var ganska frånvarande i mainstream-listorna eller på radio. Internet var inte vår värld ännu ... Efter att ha mättat min hunger efter alternativ musik med förflutna punk- och grunge-legender letade jag efter ett ljud med ett ämne som jag kunde identifiera mig med, en tid då de vanliga hype-banden för tillfället inte gjorde något för mig. Det var vid denna tid, genom min kärlek till band som Ride och Spacemen 3, att jag introducerades för musiken från Brian Jonestown Massacre. Efter att ha blivit vana vid att gå miste om att se de grupper jag älskade i årtionden, var det med spänning jag fick veta att det fanns ett litet gäng likasinnade musiker som levde väldigt mycket, sparkade och turnerade regelbundet. Och när cirkusen reste befann jag mig mitt i karnevalen. I oktober 2008 hade jag turen att bli inbjuden på turné med The Black Angels när de turnerade som ett backingband med 13th Floor Elevators grundare, den ultimata inspiration och farfar till garage-psych musik, Roky Erickson. Filmen fångar historien om en handfull gamla och nya artister som påverkade en ny generation av psykedeliskt inspirerat ljud i USA, Europa och Sydafrika, i en tid då ett fåtal av min generation letade efter ett alternativ från företagets musikindustrin till det kapitalistiska idealet som började mycket synligt kollapsa.

Berätta lite mer om hur du utvecklade din teknik? Det kan vara uppenbart, men tid och uthållighet och förmåga eller medel att lyssna på intuition och de som kan erbjuda dig värdefull erfarenhet, hantera ego och konkurrensbeteende och de oundvikliga känslorna av låg självkänsla. Jag är också intresserad av vissa aspekter av magi, öva manifestation, dabble i psykedelik som har hjälpt mig gränslöst att hantera depression och ångest och nyligen stärkt mitt fysiska utrymme och andliga gränser, till exempel att lära mig att säga nej utan skuld. Att hantera relationer bättre, både arbete och personligt, som tar mer än jag kan ge. Det är en kontinuerlig inlärningskurva men till synes har tjänat och levererat en hälsosammare upplevelse hittills ... Med allt sagt är jag sällan så seriös och absolut ingen helhets- eller hälsopuritan. Jag tycker väldigt mycket om dårskapen och idioten som följer med att vara människa de flesta dagar. Jag älskar en drink, en dans och att vara sällskaplig. Dessa tre saker har lett mig till vackrare vänskap, partnerskap och möjligheter än någonting annat.

Du är baserad i:

Berlin, för närvarande.

Har du bott eller studerat någon annanstans:

Absolut, i London, Paris, Kapstaden och korta perioder i Los Angeles och Medellin Colombia.

Har din plats påverkat dig, din konstutövning, ditt perspektiv och ditt nätverk:

Absolut, att flytta runt är avgörande för min kreativa drivkraft. Jag har inte så mycket när det kommer till saker, men jag anser mig mycket lycklig att ha vänner och familj som jag gör och har fått på vägen. Kan du berätta lite om din barndom och dina relationer med din familj? Jag blev placerad i fosterhem när jag var 3. Mina födelseföräldrar var / är inget annat än att älska men var fångade i vissa psykiska svårigheter. För att hålla skenet uppe (min farfar var domare i High Court) bestämdes det av mina mammas föräldrar att det skulle vara en bra idé för mig att växa upp av en familj på vägen som bodde i en Waldorf-gemenskap. Jag gick på den lokala Waldorfskolan och tillbringade de flesta av mina dagar på att rida på hästen och skissa. Det var en mycket fri och för det mesta lycklig barndom. Jag skulle se min födelsefamilj regelbundet och visste vem alla var. När jag var 8 år dog min fosterbror tragiskt på vår skola i en olycka, och det var uppenbarligen en mycket traumatisk och svår sak att få igenom för oss alla, men det förde båda mina familjer närmare, och vi alla hittade ett sätt att leva på, relativt glatt. Båda mina farföräldrar dog strax efter det. Jag lämnade hemmet och skolan när jag var 17 år och flyttade till London och var modell lite och tog olika skitjobb i flera år istället för att studera. Jag var nöjd med att bara existera och absorbera den stora dåliga staden med min pojkvän under den tiden. När det förhållandet slutade ledde mitt drömmar mig till USA och sedan Sydafrika och allt har verkligen spirat därifrån, som livet gör.. Vad är din berättelse om att bli mamma och har din inställning och metoder förändrats sedan du blev förälder: Jag var 24 och besökte min vän och av och på älskare i Sydafrika och vi långt ifrån planerade det, men i det ögonblick jag upptäckte att jag var gravid kändes det som rätt väg för mig. Mina familjer pressade aldrig mig att följa "sociala normer", att slå sig ner och gifta sig osv. Därför var de otroligt stödjande och glada för mig när jag fattade beslutet att få El. Om något gav det mig mer en drivkraft att fortsätta med mitt arbete på ett hälsosammare och på ett mer drivet sätt.


Polaroid av El och ‘Pampar’ - London 2014Hur är din upplevelse med representation av kvinnliga konstnärer som kombinerar moderskap inom konstvärlden / din gemenskap: Att bli mamma menade att mitt arbete ofta fick ta ett steg tillbaka, men jag trodde inte att jag skulle bli en skicklig konstnär som försörjde sig från mitt arbete innan jag var ordentligt skicklig och kunnig i min praktik. Att lära av *osmos har varit min modus operandi och det tar tid, troligen till min egen nackdel. Jag har också alltid varit ganska uppriktig och ärlig och har aldrig känt mig bra med bullshitting eller att "fejka det". Jag bestämde mig för att flytta tillbaka till London när min son föddes. Min sons far hade problem med sitt visum och vi separerade när El var bebis och han var fyra år när hans pappa kunde flytta till Storbritannien. Så även om han var stödjande och nuvarande far så mycket han kunde vara, vi delade vårdnaden etc. Men jag skötte vårt hem och försökte arbeta i osköna timmar som ensamstående förälder det senaste decenniet. London är definitivt ingen lätt stad att jonglera både en karriär som konstnär och vara ensamstående förälder, och jag lever fortfarande inte enbart av mitt kreativa arbete men jag skulle göra om det igen för min frihet och integritet, som jag aldrig har tagit för givet som kvinna.


*Osmos är transporten av lösningsmedel som sker mellan två vätskor som har olika koncentrationer av ett upplöst ämne, och där transporten sker genom ett membran som bara släpper igenom lösningsmedlet, det vill säga vattnet.


El and I in the Bath Foto: Natasja Fourie - London 2011

Vilket råd skulle du ge till nya artister som går in i moderskap: En kvinnas / mors intuition är en kraftfull kraft som kommer att tjäna henne väl. Försök också att inte känna skuld någonsin för att du fattar beslut som kan tjäna din lycka, men kanske betyder att du inte kan vara där för ditt barn hela tiden. Jag jobbade på att skapa en självständighet för oss båda då och då från början, och det verkar ha tjänat oss båda bra. Vad vill du ta med till bordet inom din konstgemenskap / Saknar du några diskussioner, teman etc: Jag skulle vilja se ett bredare fokus på kommande kvinnliga artister i alla åldrar och bakgrunder. Så mycket har förändrats till det bättre under de senaste tio åren med ökningen av sociala medieplattformar som Instagram etc. Men med risk för att låta som en gammal dimmighet känner jag fortfarande att samhället har en fixering främst med ungdomskulturen, särskilt i min fält av fotografi, film, mode eller musik. Det känns fortfarande lite som om du inte har "made it" när du är 25 år, ge upp. Omvänt känner jag om du har hittat ett sätt att hålla fast vid det i 30-, 40- och därefter tillsammans med andra livsupplevelser som bara tjänar till att legitimera eller befästa din kreativa väg och slutändan i ditt arbete.


Trippin - Joshua Tree 2020

Foto: Lilly CraightmoreA Birthday in Iceland / En födelsedag på Island

Foto: Hákon Adalsteinsson January 2021Kan du beskriva ett ögonblick eller ett konstverk som du tycker var en vändpunkt i din karriär? Jag kan inte riktigt fästa ett enda ögonblick. Jag kan verkligen tillskriva min mormor och fosterföräldrar för att de uppmuntrade mig att rita och måla och ta bilder så snart jag kunde hålla en pensel eller en kamera. Roten till min passion för film och musik kommer från en barndom av att titta på de mer abstrakta 60- och 70-talets brittiska biograf och musikdokumentärer med min mamma. Jag tror att jag är väldigt mycket min fars dotter när det gäller att söka efter det mer obskyra inom konst, mode och livet som helhet. Min utbildning på Steiner-skolan var också mycket vårdande mot att följa den kreativa intuitionen. Har du dagliga rutiner eller ritualer som hjälper dig att komma in i arbetsläge: Jag försöker gå upp vid en rimlig tid på morgonen, äta lite frukost och vanligtvis varm citronvatten och ingefära eller med mynta för att få igång ämnesomsättningen. Tyskt öl har varit ovillig mot min midja under vintern i lockdown, så jag har börjat försöka slå yogamattan minst några gånger i veckan. Sedan en dusch och en kaffe och då är jag i allmänhet redo att ta itu med de uppgifter jag har för dagen. Det är inte att säga att detta händer varje dag alls. Om jag har haft minst tre dagar så här i veckan känner jag att jag har åstadkommit något. Resten av min tid går antingen till att göra det mesta av ett anständigt vädret om vi har tur, gå på promenader eller cykla och utforska min nya hemstad. Jag gör mat och dricker med några nära vänner som ingår i vår (covid) "bubbla". Var är din studio, var har du ett privat utrymme för att reflektera och utveckla och genomföra idéer? Vårt extrarum fungerar som studio/ateljé just nu, och sedan har en god vän det här repetitionsutrymmet i Kreuzberg där vi försöker träffas en gång i veckan för "Primal Scream" terapi... Hur mycket tid i veckan spenderar du på att arbeta / tänka / planera: Om jag inte gör det, tänker jag på det. Jag är inte någon som stänger av lätt eller kan titta på sinnelös skit på Netflix hela dagen, förutom kanske med baksmälla... Har du någon som inspirerar din konstutövning eller reflekterar idéer med: Min älskare är mitt dagliga bollplank under de senaste konstiga månaderna. Han är sångare / textskrivare / musiker. Han har varit en oändlig inspirationskälla och motivation sedan vi träffades förra sommaren. Jag har alltid varit riktigt lyckligt lottad på den avdelningen, jag har en stark grupp av kreativa vänner som både är äldre och yngre som inspirerar mig och som jag pratar med regelbundet.

Renata Wilting - Los Angeles 2020

Foto: Lilly Creightmore


Jarvis at the Desert Lake - California 2018

Foto: Lilly Creightmore


Hur slappnar du av / var / hur får du din kraft: Promenader, bad, en bra film eller bok och middag med vänner är vad jag vänder mig mot som återkoppling, och jag kan verkligen konsten med tupplurar... (Hur) Har pandemin förändrat din konstnärsutövning: Det har definitivt tillåtit mig mer tid, och mindre känslor av ångest över hur jag använder den tiden. Jag har verkligen levt det långsammare tempot i livet och med vetskapen att resten av mänskligheten är i det tillsammans. Den massiva nackdelen är förlorad livemusik, festivaler och nattliv. Det var min huvudsakliga källa till arbete och gemenskap, så det har varit riktigt tufft för oss alla. Kan du se dig själv som en mentor för en annan artist / Vad skulle du vara bra på reflektera: Jag hjälper alltid gärna alla som söker råd, med en åsikt eller upplevelse. Jag är känd som 'Mama Lil' och försöker att hjälpa alla som ber om det. Det finns ingen anledning att vara klok eller bedömande när det gäller att dela dessa värderingar enligt min erfarenhet. Vad ser du mest fram emot: På personlig nivå att se min son växa till en klok och underbar ung vuxen.


El and I on Lions Head Mountain / El och jag på Lions Head

Foto: Nicolas Gaillard - Kapstaden 201318 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla