• MiR

Intervju med Sonja Nilsson

Uppdaterat: 5 aug. 2021


Söndagspromenad i Görlitzer park en kall dag i februari. Foto av Iryna Kalamurza Namn: Sonja Nilsson Online närvaro / webbplats www.sonjanilsson.se Vad är din berättelse om att bli förälder och din familjedynamik: När jag träffade min flickvän Jenny började någon form av klocka ticka i mig. Allt kändes rätt, och jag var galet kär. Så nästan omedelbart släppte jag idén om hur fantastiskt det skulle vara att skapa en familj tillsammans. Efter det blev det snabbt en seriös idé. Vår första son Julian föddes 2007 med en extremt ovanlig födelsekomplikation. När vattnet gick brast livmoderväggen på ett sätt som gjorde att blodkärl där navelsträngen fäste också gick sönder. Detta hände medan vi fortfarande var hemma. Vi kom till sjukhuset med ambulans, varefter ett akut kejsarsnitt utfördes. Han fick återupplivning i 9 minuter innan hans hjärta oväntat började. På grund av förlorat blod och syrebrist hade han drabbats av allvarlig hjärnskada. Han lyckades leva i fem månader. De första två och en halv månaderna på sjukhuset och de senaste två och en halv månaderna fick vi med honom hemma. Ett och ett halvt år senare föddes Kaspar och tre år senare föddes Henry. Hur saker började med Julian tog bort något oskyldigt i tanken på att ha barn hos mig. Det är kanske därför jag har svårt med hur människor ofta förändras när de får barn, som om allt kretsar kring deras barn. Jag tror faktiskt inte att det är bra för varken dem själva eller barnet.

Idag tror jag att Julian har en roll i vår familj som Pippi Långstrumps mamma som alltid är där och tittar ner på oss genom ett hål i himlen. Han kommer alltid att vara ett mysterium. Och då vi aldrig kommer att veta vem han skulle ha varit har öppnat upp mycket fantasi i mig. Varje år har vi en liten tårta för Julian på hans födelsedag, han har en speciell roll i vår familj. Ibland är det väldigt bra att ha en person som inte är fysiskt närvarande i kontakten med barn.

Och för att lägga till familjedynamiken bör jag också nämna att vi nyligen fick en katt som heter Honey!


Julian 3 veckor gammal


Vilka råd skulle du ge till nya artister och konstnärer som går in i föräldraskap? Att vara kreativ och hitta visioner som bryter ut inom sig behöver utrymme, och det är verkligen ingen bra idé att kombinera med att vara mamma.

Det är något jag förstått senare. Jag insåg också senare hur utmattad och hur mycket jag förlorade mig själv under åren med små barn. Jag önskar att jag kunde resa tillbaka i tiden och säga till mig själv: ta det lugnt, du får tid för dig själv igen, åren går snabbare än du tror. Och naturligtvis har jag blivit mycket mer strukturerad. Tiden då barnen började i skolan blev en helig tid för mig själv att skapa konst. Och det senaste året har jag försökt vara klok och sagt till mig själv: Covid kommer att vara över snabbare än du tror, du får snart din egen tid tillbaka. Vad förändrats i dig sedan du blev förälder? Mycket har förändrats för mig på ett emotionell plan sedan jag fick barn. Detta har definitivt berikat och förnyat mitt kreativa intresse. Jenny och jag växte upp med helt olika typer av mödrar. Jennys mor var en mycket stark karaktär, ett original. Hon lämnade familjen och allt bakom sig i det som då var det stängda kommunistiska Tjeckoslovakien. Hon födde Jenny i Tyskland som ensamstående mor. Min mamma gick emot flödet i sin generation, hon var emot idén om dagis och gick frivilligt till en kurs där du lär dig att bli hemmafru. Hon var hemma med mig och min syster tills jag började i skolan. Hon bakade bröd nästan varje dag och sydde kläder åt oss. När jag blev tonåring blev hennes val något helt obegripligt för mig.

Roligt nog är jag nu mamman som tycker att det är viktigt att vi äter gemensamma måltider och att lukten av kanelbullar planteras in i barndomsminnena. Lyckligtvis har mitt konstnärs-ego inte förändrats genom att ha barn. Och trots allt vill jag tacka min mamma för detta. Jag måste säga, jag är väldigt tacksam för all den tid i min barndom som var tillägnad mig och som gjort mig till den jag är idag. Att ha barn har också fått mig att tänka på hur mycket relationer baseras på var vi kommer ifrån. Inom min konst har ett psykoanalytiskt intresse ofta fungerat som en motor för mina idéer. De senaste åren har innehållet i mitt arbete mer involverat tankar kring relationer, och det är förmodligen en konsekvens i och med resan att få barn

Hur mycket tid spenderar du på att jobba? Jag skulle säga att jag på något sätt nästan alltid är upptagen, ibland även när jag sover fortsätter jag att arbeta i drömmarna. Det är både på gott och ont att ha svårt att ta en paus från jobbet. Det har varit perioder då jag kände mig frustrerad och tänkte att jag inte gick framåt, till exempel när barnen var små. Senare, efter att jag hade möjlighet att arbeta igen, insåg jag att mycket av tankearbetet hade gjorts under den tid jag trodde att jag inte hade lyckats åstadkomma någonting. Ibland tycker jag att det är tråkigt att inte kunna ta en paus och ha semester och bara njuta av simturer och god mat utan att tänka på den boken du har tagit med dig till stranden.

Jag har haft två depressioner i mitt liv, under vilka jag förlorade mig själv och inte visste vad jag ville längre. Det är de enda tillfällena som jag helt slutat tänka på mitt eget arbete. Och det var inte bra för mig. Vad var dina framtidsplaner för din kreativa praktik och konstnärskap? Jag behöver mycket tid när jag gör saker och fortfarande har mina framtidsplaner framför mig. Jag hoppas kunna blomstra i gamla dagar. Du är baserad i Berlin, hur har det påverkat dig, din konstutövning, ditt perspektiv och ditt nätverk?

Berlin har många sidor både höga och låga som pågår helt oberoende av varandra. Med min konstutövning arbetar jag mestadels bara. Och när jag träffar vänner är det vanligtvis utanför konstsammanhanget. Det är väldigt många som kommer till Berlin i ett par år för att de vill skapa nya kontakter och engagera sig i kreativa projekt. När jag arbetade med mitt senaste projekt sökte jag efter personer med specifika utseende och röster för att skildra berömda karaktärer som används i mitt arbete. Jag publicerade beskrivningar av vad jag letade efter på Craigslist och förklarade att jag inte hade någon budget, men lovade att erbjuda pizza och drinkar när vi var klara. Trots det hade jag upp till tio personer på audition för vissa av rollerna!

Den typen av bubblande aktivitet är en cool sida av Berlin som förmodligen skulle vara svår att möjliggöra i de flesta andra stora städer.

Kan du beskriva ett konstverk eller ögonblick som du tycker var en vändpunkt i din karriär? Jag skulle inte säga att jag har haft ett specifikt arbete eller tillfälle som en vändpunkt i min karriär. Men på ett personligt plan har arbetet med min senaste serie verk varit den allra roligaste arbetsprocessen, och det är det fortfarande!

Dessa verk baserades på en viss typ av berättelse som jag hade samlat på i flera år, nästan som en besatthet. Varje gång jag kom över en ny historia tänkte jag: jag måste använda den här för ett konstverk. Jag samlade mer och mer men kunde inte få mig att göra något av det förrän jag nådde en punkt då idéer för hur man skulle sätta ihop materialet till konstverk bokstavligen bara flödade ut ur mig. Utan någon riktig budget rollfördelade jag tio personer för att utföra rösterna och 10 för att utföra karaktärsrollerna. Dräkterna gjordes av loppmarknadsfynd. Att filma, klippa och sätta ihop verken skedde allt under loppet av ett år. Efter att arbetet hade haft premiär fortsatte jag att arbeta med en bok som tillhör verken med personliga introduktioner till alla karaktärer. De kanske mest rörande ögonblicket hände efter att jag kontaktade dem som blivit en del av mitt konstverk. Jag fick träffa Sandy Stone som 83 år gammal reste från Santa Monica, USA till Norrtälje Konsthall för att delta i ett seminarium. Människorna som mina verk baserades på hade varit som fantasikaraktärer för mig: det kändes overkligt att få svar från dem i min mejl. De hade plötsligt blivit verkliga, och jag fanns i deras liv! Svaren betydde mycket och är en av de coolare upplevelser jag någonsin haft i utvecklingsprocessen av ett arbete. Vad är din erfarenhet av kvinnors representation med kombinerande av föräldraskap inom ditt nätverk?

Lyckligtvis har det förändrats att det nu har blivit vanligare med kvinnliga artister och konstnärer som också har barn. I jämförelse med hur det var när jag var ung har mycket förändrats. Det var ovanligt att se en man med barnvagn, och jag kommer faktiskt inte ihåg någon där jag kommer ifrån som hade två mödrar. Ibland inser jag att mitt sinne fortfarande är fast i den här tiden och tänker att det skulle kunna vara ett problem för barnen att ha två mammor. När min äldste son skulle börja i skolan trodde jag att han skulle få frågor och kommentarer om det. Nu går han i sjätte klass och inte en enda incident har inträffat. Några gånger har jag ställt barnen frågor för att se om de ändå tänker att det kunde vara ett problem, och då får jag en blick tillbaka som om jag skulle vara från en annan planet! Och de säger: än sen då? Det kan hända att de är superbra att hålla det inom sig, men det verkar mer som att det inte längre är ett laddat ämne för den nya generationen.

Det skulle nog vara lite annorlunda i en liten stad. Och situationen ser naturligtvis helt annorlunda ut om du till exempel befinner dig i Ryssland. Men framför allt tror jag att om du vill undvika att påverkas av de gamla normerna, är det bästa du kan göra att skaffa unga vänner. Vad arbetar du med, något framtida projekt? Jag har inte riktigt satt ord på detta ännu, men jag kan bara säga att mitt kommande projekt söker sig kring något tema om Thanatophilia*, ett kärleksprojekt, som ser på skönheten i det som fortsätter att leva vidare efter döden

* beskrivning från urbandictionary.com Obsessiv fascination med lik och / eller död. Används ibland i stället för nekrofili men inte nödvändigtvis med sexuell mening.

(Projektet görs med stöd av Konstnärsnämnden).

Kommande shower eller öppningar? Ja, en show på Konstepidemin, Göteborg den 21 maj till den 13 juni. Och jag har en show i Köln på Gallery Zarinbal Khoshbakht i våras. (Beroende på Angela Merkel när de bestämmer sig för att öppna lockdown vi befinner oss i).


Sonja i hennes ateljé

Foto av Iryna Kalamurza
Videoklipp från kommande show på Zarinbal Khoshbakht i Köln

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla